ЕҢБЕК АДАМЫ
Талғаммен өмір сүру және жұмыс істеу.
«Қызмет» салалық кәсіподағының Қостанай облыстық филиалы «Еңбек адамдары» айдарында түрлі кәсіптердегі кәсіподақ белсенділері туралы баяндайды. Жазушы Гюнтер Грасс: «дәмді тағамның қуанышынан асатын бір ғана рахат бар — бұл тамақ дайындаудың өзі», — деді. Бүгін біз аспазшы туралы әңгімемен бөліскіміз келеді. Тарасенкова Татьяна Петровна «№ 1 Рудный арнайы әлеуметтік қызмет көрсету орталығы» КММ аспазшысы, 1993 жылы мектепті бітіргеннен кейін жас кезінен бастап училищеге түсіп, аспазшы мамандығын сәтті бітіріп, алды. Бала кезінен бастап кішкентай Танюша тамақ дайындағанды, анасына көмектескенді ұнататын, бәрін дайындалған тәттілермен емдегенді ұнататын, қарапайым тағамды безендіріп, оны әдемі етіп ұсынуға тырысатын. Ол аспаз болуға шешім қабылдағанда ешкім таң қалмады. Татьяна Петровна айтқандай:»Аспазшы мамандығы — басқаларды дәмді тағамдармен тамақтандыруды және жаңа дәмдерді ойлап табуды ұнататындар үшін өте шығармашылық және қызықты». Орталықта ол 2013 жылдан бері жұмыс істейді және аспаз Татьяна Петровна өз мамандықтарын жақсы көретінін және оған құрметпен қарайтынын бәрі біледі. Аспаз Тарасенкованың негізгі ережесі – аспаз-бұл әлемдегі ең көне тағамдардың бірі және бұл мамандықтың маңыздылығын асыра бағалау қиын, оның денсаулығы, көңіл-күйі мен жұмыс істеуге, алға ұмтылуға деген ұмтылысы адамның тамақтануына байланысты . Ол ерекше усдағаттылықпен, қуанышпен орталықтың қызмет алушыларын тамақтандыруға, әр жаңа тағамға қамқорлық пен жылулық сезіну үшін оларды тәттілермен қуантуға тырысады. Алғыс сөздер, таңғы ас, түскі және кешкі ас қандай сүйіспеншілікпен жәнеаниемыласпен дайындалып, ұсынылғанын көретін тәлімгерлердің жүздеріндегі қуаныш аспаздардың жүрегін қуантады. Татьяна Петровна өз ісінің кәсіпқойы ғана емес, сонымен қатар орталықтың бастауыш кәсіподақ ұйымының белсендісі, әрдайым кәсіподақ іс-шараларын дайындауға және өткізуге қатысуға дайын, қоғамдық жұмысқа ынта-жігермен және ынта-жігермен кіріседі, сонымен қатар оның кәсіби дағдылары қажет: физикалық төзімділік, көп тапсырма, ұқыптылық, дәлдік. Өзінің сүйікті кәсібіне берілген Татьяна Петровна, жай аспаз емес, ол үнемі өзінің деңгейін, дағдылары мен әдістерін арттыруға тырысады, өйткені табысты жұмыс істеу үшін рецепттерді, тамақ дайындау технологиясын, санитарлық-гигиеналық нормаларға сәйкес өнімдерді сақтау ережелерін, экономика мен қоғамдық тамақтануды ұйымдастыруды, арнайы жабдықтың құрылысы мен ережелерін білуі керек. Бүгінгі таңда аспаз мамандығы ең сұранысқа ие мамандықтардың бірі болып табылады: аспаздарсыз өмір сөзбе-сөз дәмін жоғалтады. Болашақта мамандық сұранысқа ие болады деп айтуға болады, өйткені тамақ дайындауды білетін мамандар әрқашан қажет болады.
Ответить
Хотите присоединиться к обсуждению?Не стесняйтесь вносить свой вклад!